1 maart 2010 | door: Vittorio Busato

Amateurisme

Wonderlijk dat serieuze media als de Volkskrant en Studio Voetbal überhaupt aandacht schenken aan het complotdenken van PSV-coach Fred Rutten. Voor de verloren wedstrijd tegen NAC (7 maart) zou een van de assistent-scheidsrechters hem hebben gezegd dat het sfeertje erg ‘Twents gekleurd’ was. Dacht hij aanvankelijk dat het om een onschuldig grapje ging, na afloop was Rutten niet te beroerd dat grapje te relateren aan twee – in zijn ogen – scheidsrechterlijke dwalingen die PSV de wedstrijd hadden gekost (en de eerste plek op de ranglijst aan FC Twente).

Wat een schaamteloos en onvolwassen staaltje amateurisme – een professionele coach onwaardig! Twee Canadese (!) scheidsrechters leidden de Olympische ijshockeyfinale tussen Canada en de Verenigde Staten in Vancouver. Goed mogelijk dat die in hun hart hoopten dat Canada zou winnen. Maar voor- of achteraf enige vorm van complotdenken gehoord? Natuurlijk niet. Gesteund door de modernste technologische hulpmiddelen voerden die scheidsrechters hun taak uiterst professioneel uit.

Een taxichauffeur in Cardiff zei me ooit “Soccer is for hooligans, rugby is for gentlemen”. Ook in het rugby worden scheidsrechterlijke beslissingen, eventueel met raadpleging van technologische hulpmiddelen, door spelers en trainers zonder morren geaccepteerd. Het voetbal is nog lang niet zo volwassen. Menig professioneel voetbaltrainer toont zich met kritiek op de scheidsrechter een verbale hooligan. Trainers doen er beter aan zich massaal hard te maken voor invoering van technologische hulpmiddelen voor scheidsrechters. God, wat zal dat een hoop zinloos gelul schelen in de media als het eindelijk zo ver is.